شرح وظایف روانشناس:
روانشناس در ابتدا به ارزیابی دقیق و جامع مسائلی که در حال حاضر مراجع با آن روبرو است و وضعیت روانشناختی فعلی او میپردازد. همچنین در این مرحله لازم است تاریخچه و سوابق زندگی مراجع مورد بررسی قرار گیرد. پس از پایان ارزیابی و تشخیص مشکلات، برنامه درمانی با همکاری مراجع طرحریزی شده و درمان آغاز میشود. روانشناسان مختلف رویکردهای مختلفی را برای درمان مسائل روانشناختی مراجعان به کار میگیرند. از جمله معروفترین رویکردهای درمانی میتوان به رویکرد شناختی- رفتاری، روانپویشی کوتاه مدت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان مبتنی بر شفقت، طرحواره درمانی و روانکاوی اشاره کرد که همگی از درمانهای معتبر در سراسر دنیا به شمار آمده و میتوانند در بهبود یا مدیریت مسائل روانشناختی، به مراجعان کمک کنند.
روانشناسانی میتوانند خدمات درمانی به مراجعان ارائه کنند که دارای مدرک کارشناسی ارشد و یا دکتری در یکی از گرایشهای روانشناسی (مانند روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روانشناسی سلامت، روانشناسی تربیتی و روانشناسی شناختی) باشند و دورههای آموزشی و کارورزی لازم در رویکرد خود را گذرانده باشند.
مسائلی که مراجعان میتوانند برای درمان آن از روانشناس کمک بگیرند عبارتند از: اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس و…، مشکلاتی که در روابط خود با آن روبرو هستند مانند رابطه با همسر، فرزند، خانواده و یا دوستان، تصمیمگیری در مورد مسائل مهم زندگی مانند انتخاب همسر، رشته یا شغل، آموزش در خصوص افزایش کیفیت رابطه با فرزند و یا همسر و یا خانواده، آموزش مهارتهای زندگی، سازگاری با یک بیماری مزمن مانند ام اس و مدیریت آن به صورت فردی و خانوادگی و نیز در بیماریها و دردهایی که منشأ جسمانی ندارند.