توانبخشی شغلی در افراد مبتلا به ام اس

افراد مبتلا به ام اس در مشاغل روزمره دچار اختلالات مکرر می شوند. این افراد در مقایسه با افراد سالم دارای محدودیت های کاری بیشتری بوده و توانایی های شغلی کمتری دارند. این بیماری بر عملکرد مشاغل روزانه هم در نوع عودکننده- فروکش کننده و هم پیشرونده ثانویه تأثیر گذاراست. یکی از مهمترین دلایل این اختلال مشکلات جسمانی فرد است. خستگی، ضعف و سنگینی در اندام ها از معضلات این بیماری هست که شغل و مسائل مربوط به آن را تحت تاثیر قرار می دهد. شناسایی به موقع و مدیریت این مشکلات کمک بسزایی به توانمندسازی شغلی افراد مبتلا به ام اس می کند. پزشک متخصص مغز و اعصاب، فیزیوتراپیست و کاردرمانگر به صورت تیمی بر روی پیشگیری و بهبود مشکلات فیزیکی این بیماران کار می کنند.

از دیگر مسائلی که به شدت بر توانایی شغلی افراد مبتلا به ام اس تاثیر می گذارد مشکلات شناختی است. حافظه، توجه و تمرکز ابعاد مختلف شناخت هستند که اختلال آن می تواند بر مسائل شخصی و اجتماعی فرد تاثیر گذار باشد.

در کنار مسائل فیزیکی ام اس که باید در مراحل اولیه بیماری شناسایی و درمان شود، مشکلات شناختی هم مساله بسیار مهمی است که باید در فرد مبتلا به ام اس مورد ارزیابی و درمان قرار بگیرد. در صورت کنترل عوارض شناختی بیمارام اس، او می تواند شغل مناسب خود را داشته و نقش بسزایی در جامعه داشته باشد. چرا که دیده شده است هر چقدر فرد مبتلا به ام اس از اجتماع دوری کند عوارض فیزیکی روانی و شناختی وی بیشتر خواهد بود. با کمتر شدن مشکلات شناخت اجتماعی و عمومی فرد، توانایی ذهنی بالاتر رفته و می تواند به شغل خود باز گردد. روانشناسان به صورت تخصصی مشکلات روانی و شناختی این بیماران را شناسایی و از طریق مشاوره فردی و گروهی و توانبخشی شناختی این مشکلات را درمان می کنند.

فرد مبتلا به ام اس نباید به خاطر مشکلات ناشی از بیماری خود خانه نشین شده و شغل مناسب خود را نداشته باشد. بلکه با مدیریت علائم بیماری خود با کمک متخصصین می تواند در فعالیت های شغلی شرکت نماید.

گردآورنده: لاله آبادی؛ دکترای تخصصی فیزیوتراپی